bruto ljubljana park labyrinth labirint

Labirint

Nestrupeni iglavci in strokovne kritike

Radi imamo posebne naloge, ki nam predstavljajo še poseben izziv. Taka naloga je bil labirint umetnosti. Zahteva naročnika, da umetniški labirint ne sme biti strižen, ampak urejen iz naravno rastočih dreves, je bila nenavadna, saj to ni več pravi labirint. Druga zahteva je predstavljala še večji izziv.

Bližnja psihiatrična bolnišnica je zahtevala, da iglavci, ki bodo sestavljali labirint, ne smejo biti v nobenem primeru strupeni – zaradi nevarnosti samomorov pacientov (kar se je v preteklosti že dogajalo). A nestrupenih iglavcev je res zelo malo, takih, ki niso strupeni in so hkrati primerni za naravno rastoči labirint, pa je še manj. Po razmisleku smo izbrali kanadsko čugo (Tsuga canadensis), čeprav prodnata tla na tej lokaciji niso primerno rastišče, vendar so določeni strokovnjaki zagotovili, da to ne bi smel biti prevelik problem.

Po izvedbi se je v medijih začela razprava ob zgražanju nekaterih strokovnjakov, da to drevo ni primerno za labirint, sploh pa ne na takem rastišču. Naše razlage z razlogi pa nihče ni želel slišati. In danes, deset let po izvedbi, čuge še vedno lepo rastejo. In rastejo na neprimernem rastišču. In nihče se ni zastrupil.

Ime projekta: Exodos

Lokacija: Ljubljana

Naročnik: Zavod Exodos

Površina: 2.800 m²

Projekt: 2010

Izvedba: 2011

Bruto ekipa: Matej Kučina, Meta Božič, Eva Prosen

Foto: Matej Kučina