bruto olimia sotelia podčetrtek hotel green roof zelena streha

Zelena streha

Travnik na strehi ali streha pod travnikom

Arhitekturna zasnova arhitektov novega hotela v Podčetrtku je bila precej drzen odgovor na vprašanje, kako na čim bolj enostaven in naraven način zliti objekt z obstoječo krajino, ki jo določajo travniki in obstoječi gozd.

Streha hotela je večkapno zlomljena in na robovih spuščena do tal. Želeli smo, da je streha v celoti zelena. To je v praksi privedlo do dileme, kako okoliške travnike razširiti na zelo strmo streho hotela, ki ima tudi do 67-stopinjski naklon?

V ta namen smo razvili poseben kasetni sistem iz nerjavne pločevine, da smo na taki strmini lahko obdržali substrat za rast rastlin. Sestavo te zelene strehe zaključuje varovalna mreža iz jute, ki z gornje strani zapira kasete in hkrati omogoča rast rastlin.

Streha je zasajena s posebnimi mešanicami trajnic, ki se razlikujejo glede na naklonsko stran strešne površine. Strešne površine, ki so obrnjene proti jugozahodu, so zeleno-rumene barve, tiste, obrnjene proti severovzhodu, pa zelen-rdeče barve.

Zasnovi tektonsko lomljenega objekta sledi tudi koncept ureditve zunanjih površin. Kar pomeni, da se streha na robovih spusti do terena in se z večjimi zelenimi ploskvami izteče v obstoječi travnati teren. Enako sta zasnovana tudi oba atrija, ki z blagimi klančinami in urbano opremo tvorita potrebne programske površine, ki se navezujejo na programe hotelskega objekta.

Ime projekta: Sotelia

Lokacija: Podčetrtek

Naročnik: Terme Olimia, d.d.

Površina: 14.000 m²

Projekt: 2004

Izvedba: 2006

Bruto ekipa: Matej Kučina, Tanja Maljevac, Luka Vidic

Arhitektura: Enota

Foto: Matej Kučina

Nagrade: Nagrada Piranesi 2006, Zlati svinčnik za javne zgradbe – priznanje ZAPS 2006, Plečnikova nagrada 2006

hotel olimia bruto podčetrtek green roof zelena streha
hotel olimia bruto podčetrtek green roof zelena streha