bruto wellness orhidelia podčetrtek roof park strešni park

Strešni park

Hypersurface wellness

“Hypersurface is a reconsideration of often relationships existing in the environment. These binaries include: image/form, inside/outside, structure/ornament, ground/edifice and so forth.” (Stephen Perrella, Hypersurface Architecture)

Arhitekturna zasnova novega wellnessa je eden prvih primerov sedanje oblikovalske poetike arhitekturnega biroja Enota. Če je bila zasnova bližnjega hotela Sotelia še dokaj klasična, a z razgibano streho, je zasnova wellnessa Orhidelia že bolj brezkompromisna, a hkrati zelo inteligentna.

Tu objekt ni več objekt in streha ni več streha. Objekt je dematerializiran na podzemni kompleks in streha je park, je javni prostor. Eden prvih primerov t. i. hypersurface arhitekture v Sloveniji. Pa vendar to ni nastalo kot modna muha, temveč iz prostorske potrebe.

Novi wellness center je umeščen v gosto pozidano območje zdraviliško-hotelskega kompleksa Olimia. Ogromni objekt je skoraj v celoti zgrajen pod zemljo, zato je celotno območje novega kompleksa urejeno kot strešni zeleni urbani park. Razgibani objekt učinkovito členi prostor, saj se preko klančin, stopnišč in teras navezuje na okoliški prostor ostalih hotelov in kopališč.

Ime projekta: Orhidelia

Lokacija: Podčetrtek

Naročnik: Terme Olimia, d.d.

Površina: 11.200 m²

Projekt: 2007

Izvedba: 2009

Bruto ekipa: Matej Kučina, Urban Švegl, Eva Prosen, Tanja Maljevac

Arhitektura: Enota

Foto: Miran Kambič, Matej Kučina

Nagrada: Zlati svinčnik za javne zgradbe – priznanje ZAPS 2009, Plaketa – Salon pejsažne arhitekture Beograd 2009