Skulptura

Javno – zasebno partnerstvo

Ideja enega lokalnih podjetnikov, da bi v Ljubnem ob Savinji zgradili park in obeležje v čast generalu Rudolfu Maistru, velikem patriotu in borcu za severno mejo, se je sprva zdela neresnična. Na koncu se je uresničila na občinskem javnem zemljišču s privatnim kapitalom istega podjetnika.

Popolno zaupanje naročnika in popolna svoboda pri konceptu in oblikovanju parka sta nedvomno doprinesla, da je to postal naš najbolj znan in publiciran projekt.

Gre za zelo abstraktno ponazoritev grebena severne meje, za katero so se borili Maistrovi borci. Greben se proti severu izteče v protipoplavno armirano brežino reke Savinje, proti jugu pa je odsekan in zaključen z opornim zidom, ki služi kot del spominskega obeležja, pred katerim je postavljena kompozicija abstraktnih vojakov, s konjem in generalom Maistrom na čelu, delo akademskega kiparja Primoža Puglja.

V projektu smo združili tri naloge: uredili javni park, postavili obeležje Rudolfu Maistru in Maistrovim borcem za severno mejo ter hkrati utrdili strugo hudourniške reke Savinje. Je pa ureditev parka nenadejano pripomogla tudi k prometni varnosti. Zaradi modre osvetlitve skulpture ta od daleč deluje kot luč na policijskem vozilu, zato številni vozniki na tem delu zmanjšajo hitrost.

Ime projekta: Maistrov park

Lokacija: Ljubno ob Savinji

Naročnik: Društvo borcev za severno mejo

Površina: 2.000 m²

Projekt: 2005

Izvedba: 2007

Bruto ekipa: Matej Kučina, Tanja Maljevac

Skulptura: Primož Pugelj, akademski kipar

Foto: Miran Kambič

Nagrade: Premio Torsanlorenzo International Prize Italija 2008, Grand prix nagrada – Salon pejsažne arhitekture Beograd 2007

bruto park maister ljubno ob savinji reka river sculpture skulptura
bruto park maister ljubno ob savinji reka river sculpture skulptura